
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
House Bill 984 – Unlicensed Diabetes Care Assistants (UDCA) and 

other Management Issues in the School Setting 
 

 
1. If I do not have any students with diabetes on my campus, do I still 

have to train personnel?  
 
No, but it is strongly recommended that all staff have diabetes awareness 
training, so that the campus is initially ready when a student with diabetes 
enrolls or is newly diagnosed. The law would become effective when the 
parents of the student with diabetes seek care from the school. 
 
 
2. What if every person that the principal asks to be a UDCA on the 

campus refuses?  
 
Efforts made to find personnel should be documented and kept on file in 
principal’s office. The campus administrator should explain that the need 
for such personnel is for the safety and the opportunity for the child with 
diabetes to more fully participate in all academic and athletic programs. 
Alternate arrangements may include transfer or hiring personnel for that 
campus, who are willing to take the responsibility. The child with diabetes 
may be considered to have a disability, and be eligible for I.D.E.A. or 
Sec.504, if the needs to manage his/her chronic condition require 
accommodations in the classroom or during normal school activities. THE 
SCHOOL DISTRICT MAY NOT RESTRICT THE ASSIGNMENT 
OF A STUDENT WITH DIABETES TO A PARTICULAR CAMPUS 
ON THE BASIS THAT  THE CAMPUS DOES NOT HAVE A 
U.D.C.A.  – HB 984 Sec 168.007 (d) 

 
 

3. How often does the UDCA need to receive a periodic skills check? 
 
The law does not specify a minimum or maximum period between 
trainings or address the issue of review. However, the law does imply an 
expectation that the U.D.C.A. will be proficient in the skills and 
knowledge required to provide care for the student. TSNO and state 
guidelines, established by the Texas Diabetes Council, recommend an 
annual review. More frequent reviews may depend on the UDCA’s 
confidence in performing the procedures required, the number of students 
for whom the UDCA is responsible, and the variation of equipment the 
UDCA needs to be familiar with, to meet the needs of the students with 
diabetes, on that campus, i.e. different glucometers, insulin pumps, etc. All 
training records should be kept on file at the campus. 
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4. Where do we find a Certified Diabetes Educator or Registered 

Nurse to provide the training, if we do not know one?  
 
The first source of expertise should be the student’s diabetes care 
physician. The school can also check with the regional Educational 
Service Center, local health department, a regional public health service 
office or a community-based organization, that offers diabetes education. 
If no one is available, contact the Diabetes Prevention and Control 
Program at DSHS to "assist with identifying qualified trainers."  The 
number is 458-7490 or toll free 888-963-7111, ext. 6122. 

 
 

5. Where do we get the money to pay for trainers, materials and subs 
for the UDCA training?  

 
The guidelines from the Texas Diabetes Council include a list of 
resources, which suggest possible sources  the school can solicit for 
donations – pharmacies, manufacturers of diabetes products, local health 
departments, parent donations, hospitals and clinics. School districts and 
campuses are responsible for other costs, such as, trainers and substitutes. 
Schools may have to provide training after hours, or seek community 
resources to assist with materials and personnel. 
 
 
6. If we have an LVN working in our district, can that person 

coordinate the training of the UDCA?  
 
According to HB 984, the campus principal is ultimately responsible, but 
may designate the LVN to contact the student’s diabetes care physician to 
identify a health care professional that has expertise in diabetes. The LVN 
cannot do the training. For clarification, one U.D.C.A is required to 
receive training, if there is a full-time nurse on the campus. Three 
people need to be trained for the responsibility of U.D.C.A, if there not a 
full-time nurse. 
 
 
7. What does the UDCA do if they cannot contact the physician 

during a potential emergency? 
 
Alternate contacts should be identified and listed in the Emergency Care 
Section of the Diabetes Management and Treatment Plan, developed by 
the parent and physician, before the student enrolls on campus, and 
updated when changes occur. "Sect. 168.007(b)(1) states that an [UDCA] 
must have access to an individual with expertise in the care of persons 
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with diabetes, such as a physician, an RN, a CDE or a licensed 
dietician." If no one is available, call 911.  
 
8. What is the liability of the school, if the diabetic child’s supplies 

are stolen and abused by another student and put people at risk 
for BBP exposure?  

 
To limit potential for liability and injury to another individual, the supplies 
for the child with diabetes should be secure, even when the child carries 
them.  The student’s Individualized Healthcare Plan should include 
provisions for the safe storage and use of all supplies and equipment, and 
training provided to relevant staff, as well as the student. The school’s 
plan for Bloodborne Pathogen exposure should be followed, if there is an 
exposure incident. The District/Campus Discipline Management Plan 
would be applicable for the student or individual, who abused the supplies. 

 
 

9. Is the ability of a child to carry their own SHARPS container a 
factor? What about compliance with BBP precautions?  

 
Training and discussion of Blood Borne Pathogens and disposal of sharps 
should be included when developing the Individualized healthcare Plan. If 
the student is determined to be capable of self-care, then he/she should be 
included in the Diabetes Treatment and Management Plan and the 
Individualized Healthcare Plan discussion. Safer products are available to 
minimize exposure to others. Use of such products should be encouraged 
when available. 

  
 

10. What if the parents or guardians of a diabetic child do not bring 
an Individual Diabetes Management Plan to the school?  

 
If the parents are seeking care for the child’s diabetic condition during 
school hours and activities, then a copy of the law and the Individual 
Diabetes Management Plan can be sent to the parent for completion with 
the diabetes care physician and returned to school. It should be 
documented that the Individualized Diabetes Management and Treatment 
Plan was requested. In the interim, basic diabetes awareness training can 
be conducted so that school personnel would be ready to handle a diabetic 
emergency, i.e. sign and symptoms of hypoglycemia and hyperglycemia.  
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11. Do we have to have a signed HIPAA release form to share the 
required fact sheet with each bus driver and person who will be 
supervising the event that the child with diabetes attends?  

 
As  parents give signed permission for the Individualized Diabetes 
Management and Treatment Plan, and other provisions of the law, to be 
implemented for their child, they are giving permission for the information 
to be shared with the bus driver and anyone with a “need to know.” This 
complies with HIPAA or FERPA regulations. 

 
 

12. Is the Individual Diabetes Management Plan or Annual Health 
Service Prescription, signed by the physician and the parent valid 
for year from the beginning of each school year or one full year 
from date signed?  

 
The recommendation in the Guidelines from the Texas Diabetes Council is 
that the Plan and Prescriptions be given at the time of diagnosis and/or 
whenever there is a change. Most school districts also require that the 
medication orders and Individualized Diabetes Management and 
Treatment Plan be reviewed annually and renewed at the beginning of 
each school year.  

 
 

13. Are there bi-lingual materials available?  
 
Texas School Nurses Organization is developing a resource list, which 
will include sources for such materials. The forms that are providing 
information that the parents need to read are in English and Spanish. Other 
bilingual sources may be available locally through the community diabetes 
education centers.  

 
 

14. What if the parent refuses to sign the Authorization for the UDCA 
and the nurse is absent?  

 
The Individualized Healthcare Plan should include directions for such an 
occurrence. A likely alternative would be to call the parent, if the school 
has received the diabetes awareness training and recognizes possible 
emergent symptoms Another option could be to call 911. 
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15. What if the parent/student has not brought the equipment needed 
as stated in the Diabetes Management Plan; the equipment is not 
working or they are out of testing strips?  

 
Call the parents as soon as the problem is discovered.  The Individualized 
Healthcare Plan should include provisions for such incidents, such as 
having a backup glucometer, strips and a fast acting sugar source 
available. If symptoms are urgent or emergent, the physician or 911 
should be called.   

 
 

16. Should the other students know that there is a diabetic student is 
in their classroom?  

 
The parents must make an explicit request, preferably in writing, that other 
students be made aware of their child’s diabetes. It can be included on the 
authorization sheet for UDCA to render care, or in the Individualized 
Healthcare Plan. The instruction should be age appropriate and specific to 
the child’s needs. Some advantages to this disclosure can be that a 
“buddy” can be assigned for the student. If the child is testing in the 
classroom, it would be prudent to explain what the equipment is and why 
it is needed. On the other hand, the parents and child may be fearful that 
they will be treated differently. The school nurse and campus staff must 
respect the parent’s decision and request for confidentiality. After a 
relationship of trust has developed and/or the child has matured, 
emotionally, cognitively and physically, the parents may choose to 
disclose the student’s condition to his/her classmates. 

 
 

17. Does the school district have to provide UDCA at all school- 
sponsored activities and field trips, even after school hours?  

 
Sec 168.007 (a) of HB 964 states “A school district shall provide to each 
district employee who is responsible for providing transportation for a 
student with diabetes or supervising a student with diabetes during an off-
campus activity a one-page information sheet.” It does not indicate that a 
UDCA has to be present. Sec 168.007 (c) states “Each school shall adopt a 
procedure to ensure that a school nurse or at least one unlicensed diabetes 
care assistant is present and available to provide the required care to a 
student with diabetes during the regular school day.” The statute does not 
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specifically address the presence of the RN or UDCA, other than the 
regular school day. 
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